Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Branshogle

Branshogle

Environmental Strategy

Branshogle

Branshogle

Glazed Gable

Branshogle

Branshogle

Solar Panels on the Link Corridor

Branshogle

Branshogle

South Elevation

Branshogle

Branshogle

S&B staff volunteering on site.

Mains of Branshogle in Stirlingshire is an extensively remodelled cottage with a strong ecological approach.

To take advantage of passive solar gain and to use the massive stone external walls as a heat sink, a new sun porch runs the entire length of the south elevation. The thermal mass potential of the existing perimeter walls has been exploited by insulating the masonry on the outside face, using a sheep's wool quilt overlaid with reed lath and finished with soft lime plaster, thereby retaining internally-generated heat within the building fabric.

A new green oak extension, constructed from local timber, was built on the footprint of a derelict barn. Stone was salvaged from the barn to create the plinth course of the new structure. The pegged green oak structured was infilled with a "breathing wall" construction made up of heavily insulated timber panels, externally clad with untreated larch boarding and lined internally with unfired clay bricks. This reverses the "conventional" timber frame construction creating more thermal mass on the inside of the structure. Solar panels and a wood burning stove provide heat to the underfloor and radiator heating systems.

With the help of volunteers, a straw bale donkey house and garage were constructed. These were finished with lime harling and limewash to match the main house, and a sedum blanket roof to marry it to the landscape.

 

 

Project name: Branshogle
Client name: Private
Download Project sheet → View Map →