Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Eltham Palace

Simpson & Brown have completed a new Visitor Centre for Eltham Palace and Gardens in Eltham, south-east London. The project for English Heritage, was part of a series of visitor improvement schemes carried out in the Palace and Grounds, which are Grade II* listed and a Scheduled Ancient Monument.

The new Visitor Centre is located to the south-east of the Palace in the original orchid houses and potting shed.  The project comprises the conversion of the glass houses and associated outbuildings, with the addition of a substantial new timber and zinc clad extension, to provide a new admissions area, retail and catering facilities, interpretation and exhibition space, and ancillary accommodation.

The charm of the original potting sheds has been retained in the conversion of these buildings to provide the ancillary accommodation and the character of these spaces has been carried into the new Visitor Centre by retaining the original garden wall, which now divides the retail and catering spaces.  The existing glasshouse has been re-glazed to form a light and airy seating area for the café and a series of roof lights along the length of the ridge of the new extension floods the admissions area and shop with natural light.

The new Visitor Centre was constructed over six months during the quieter winter season at the Palace, and opened to the public on Good Friday to coincide with start of the high season and the public launch of the new English Heritage charity.

Project name: Eltham Palace Visitor Centre
Client name: English Heritage
Contract value: £1M
Download Project sheet → View Map →